فریم ریت از دغدغه های امروزی بازیکنان حرفه ای به حساب می آید. در این مقاله قصد داریم به این موضوع پرداخته و بیشتر با آن آشنا شویم.
این کمیت با واحد فریم بر ثانیه سنجیده می شود و بیانگر این است که کارت گرافیک در یک ثانیه چند فریم رندر می کند. به بیان دیگر نمایشگر در هر ثانیه چند فریم را می تواند نشان دهد. اولین تعریف ارائه شده به قدرت کارت گرافیک بستگی دارد و دومین تعریف ارائه شده به ریفرش ریت مانیتور بستگی دارد.
در صورتی که یک بازی روی 2 فریم بر ثانیه اجرا می گردد ، یعنی در یک ثانیه دو تصویر قابل مشاهده است. به هر میزانی که این کمیت بالاتر باشد ، تصویر و بازی روان تر ارائه می شوند. در خرید ایکس باکس سری ایکس یا سری اس یا دیگر کنسول های بازی ، باید بدانید که فریم ریت بازی ها در آنها متفاوت اجرا خواهد شد.
چهار براکت هستند که در اغلب موارد برای بازدهی فنی بازی ها از آنها استفاده می شود.
30 فریم بر ثانیه : متداول ترین فریم ریت است که کنسول های بازی و پی سی های قدیمی این مقدار را دارند. این مینیمم فریمی است که یک بازی باید آن را داشته باشد تا قابلیت اجرا داشته باشد.
60 فریم بر ثانیه : رایانه های گیمینگ بازی ها را روی این مقدار نمایش می دهند. بازی ها در این نرخ به خوبی اجرا می گردند و به دلیل میزان فریم رندر شده آن ، در هر ثانیه کنترل بازی ها محسوس تر خواهد بود.
120 فریم بر ثانیه : از این مقدار به بعد هر نمایشگری توانایی نمایش فریم ریت را نخواهد داشت و فقط نمایشگرهایی که ریفرش ریت بالای 120 هرتز را دارا باشند ، می توانند از آن استفاده کنند. بازی ها در این نرخ بسیار روان تر اجرا خواهند شد. البته اختلاف تصویری آن با نرخ 60 ، زیاد مشهود نمی باشد. اختلاف تصویری نرخ 60 و نرخ 30 بسیار واضح است. این نرخ ( 120 فریم بر ثانیه ) بیشتر برای بازی های چندنفره رقابتی استفاده می شود. البته در برخی از بازی های یکنفره که به کاهش گرافیک نیاز است ، از این نرخ استفاده می کنند.
240 فریم بر ثانیه : این نرخ فقط روی نمایشگرهای پر سرعت با ریفرش ریت 240 هرتز ، نشان داده می شود. یک بازی رقابتی حرفه ای را با این نرخ ، تجربه خواهید کرد.
به هر میزانی که این کمیت بالاتر باشد ، بازی ها روان تر اجرا خواهند شد. شما در بازی هایی با نرخ بالای این کمیت ، می توانید کیفیت بهتر بصری را مشاهده کنید. حتی این کمیت می تواند بر دقت کنترل بازی اثر بگذارد. در برخی از بازی ها که نیازمند رفلکس سریع می باشند ، این کمیت می تواند جای برد و باخت را عوض کند و تا این حد اثرگذار است.
البته باید این مورد را درنظر داشته باشید که اگر سیستمی که روی آن بازی را اجرا می کنید توانایی حفظ ثبات یک فریم ریت بالا را نداشته باشد ، دیگر نرخ فریم بالا تأثیرگذار نخواهد بود. به طور مثال فرض کنید که رایانه شما می تواند یک بازی را روی 60 فریم بر ثانیه اجرا نماید. اگر به هر علتی کاهش فریم را تا سطح 40 یا 30 شاهد باشیم ، یعنی کامپیوتر توان حفظ فریم را نداشته است. در این شرایط بهتر است فریم ریت را روی 30 قفل نموده تا چشمانمان از کم و زیاد شدن نرخ فریم ، خسته نشود.
این مسئله که قصد دارید به چه نرخی از فریم در بازی ها برسید به چندین مؤلفه وابسته است. این مؤلفه ها موارد زیر می باشند.
در صورتی که شما دارای بهترین مانیتور گیمینگ باشید ولی سخت افزار شما نتواند بازی ها را در آن فریم ریت اجرا کند ، باز هم نمی توانید این نرخ فریم را تجربه کنید. لذا باید به کارت گرافیکی که دارید توجه داشته باشید.
همه ی صفحه نمایش ها مانند تلویزیون و مانیتور و … از یک ریفرش ریت خاصی برخوردار می باشند. ریفرش ریت ، قابلیت آپدیت صفحه نمایش با تصویر جدید در هر ثانیه می باشد. به طور مثال در صورتی که صفحه نمایش ریفرش ریت 50 هرتزی دارد ، یعنی صفحه نمایش در هر ثانیه 50 بار به روزرسانی می شود.
این مؤلفه می تواند در تعیین اینکه صفحه نمایش تا چه میزان فریم ریت را نشان می دهد ، اثرگذار باشد. اغلب مانیتورها و تلویزیون ها دارای ریفرش ریت 60 هرتزی می باشند.
دستیابی به فریم ریتی 3 رقمی در بیشتر بازی ها حتی برای سخت افزارهای قوی هم کار دشواری است. بنابراین در صورتی که قصد دارید بازی ها را به خوبی اجرا نمایید و از گرافیک بالای آنها بهره ببرید ، باید روی اجرای بازی ها روی نرخ 60 فریم بر ثانیه تمرکز داشته باشید. در صورتی که می خواهید بازی های چندنفره رقابتی را به شکل حرفه ای اجرا نمایید و تمامی امکانات را در اختیار دارید ، می توانید روی نرخ 120 فریم بر ثانیه حساب باز کنید.
بازی کردن روی 30 فریم بر ثانیه در بیشتر بازی های تک نفره یا آنلاین غیر رقابتی ، مسئله ای ندارد و اجرای بازی ها را برای شما دچار مشکل نمی کند. بنابراین اگر کنسول یا کامپیوتر شما از سخت افزار قوی برخوردار نیست ، می توانید با همین نرخ فریم ریت بازی ها را اجرا کنید.
بیشتر مانیتورها و تلویزیون ها می توانند نرخ 60 فریم بر ثانیه را ساپورت کنند. اجرای بازی ها روی این نرخ می تواند یک اجرای روان تر را برای شما ایجاد کند. فریم ریتهای بیشتر از 120 برای سخت افزارهای قوی هم می تواند دردسر ساز شود. همچنین به صفحه نمایش های ویژه ای احتیاج دارد. اگر امکانات آن را داشته باشید و بتوانید بازی ها را با فریم ریتهای 120 یا 240 اجرا نمایید ، یک تجربه اجرای بی نظیر را خواهید داشت. ولی پیشنهاد ما این است که اگر قصد بازی های رقابتی چندنفره را به صورت حرفه ای دارید برای داشتن این نرخ از فریم ریتها برنامه ریزی کنید.